Založ si blog

FTL preprava alebo LTL preprava? Aký je rozdiel?

ftl preprava

Vyberáte práve prepravné služby pre svoj podnik, no neviete sa zorientovať v tom, čo ktorá služba znamená a aké sú jej výhody aj nevýhody? Prinášame vám rýchly prehľad často využívaných prepravných služieb – FTL a LTL – so všetkými informáciami, ktoré potrebujete.

FTL preprava (full-truck-load)

FTL preprava je vhodná pre firmy, ktoré prevážajú objemný náklad a využijú kapacitu celého kamióna. Pri tomto druhu dopravy sa totiž preváža iba jeden náklad a vy platíte plnú sumu za celý kamión. Funguje to tak, že logistická firma priamo u vás tovar vyzdvihne a následne ho doručí tam, kam potrebujete, pričom nie je potrebná žiadna prekládka na termináli a pod. Vďaka tomu, že sa s tovarom počas prepravy nemanipuluje, výrazne sa znižuje riziko jeho poškodenia a tiež sa skracuje doba dodania. Kamión ide priamo na miesto určenia bez toho, aby zastavoval na rôznych zastávkach, ktoré by mohli cestu predĺžiť.

Výhody a nevýhody, ktoré prináša FTL preprava

+ k dispozícii celý kamión
+ žiadna prekládka na termináli
+ minimum manipulácie s nákladom
+ nízke riziko poškodenia
+ menšie riziko časových sklzov

– aby to bolo efektívne, potrebujete zaplniť celý ložný priestor kamiónu

LTL preprava (less-than-truckload)

Na rozdiel od FTL prepravy, LTL preprava je vhodná práve pre firmy, ktoré nepotrebujú mať k dispozícii celý kamión. Tento druh prepravy zväčša funguje na princípe zbernej služby – to znamená, že viacero menších zásielok od rôznych odosielateľov sa skonsoliduje do väčších skupín a tie sa následne prepravujú na pravidelných linkách. Ide o efektívne riešenie najmä z hľadiska financií, pretože za prepravné služby platíte iba alikvotnú čiastku, ale aj z hľadiska ekológie je to určite lepšie, než posielať na cesty poloprázdne kamióny. Nevýhoda spočíva najmä v rýchlosti prepravy – je potrebné sa prispôsobiť pravidelným linkám, a keďže kamión sa po ceste zastavuje na viacerých miestach, môže dôjsť pri vykládkach a nakládkach k časovým sklzom či poškodeniu tovaru.

Výhody a nevýhody, ktoré prináša LTL preprava

+ efektívne riešenie pre menšie firmy
+ nižšie náklady na prepravu
+ menšia uhlíková stopa

– vyššie riziko poškodenia
– dlhšia doba dodania (časové sklzy)

Máte záujem o FTL prepravu alebo LTL prepravu, prípadne iné prepravné služby? Neváhajte nás kontaktovať.

Medzinárodná preprava – rýchly sprievodca pre začínajúce biznisy (II. časť)

18.07.2022

Už viete, aký spôsob prepravy bude pre váš biznis najvhodnejší? Ak si nie ste istí, prečítajte si prvú časť nášho článku, v ktorej sme sa pozreli na najčastejšie spôsoby prepravy, ktoré medzinárodní prepravcovia ponúkajú. Dnes sa pozrieme bližšie na ďalšie „doplnkové“ služby, o ktorých by ste mali vedieť a ktoré by ste mali pri výbere prepravnej spoločnosti [...]

Medzinárodná preprava – rýchly sprievodca pre začínajúce biznisy (I. časť)

11.07.2022

Ak ste začínajúci biznis, ktorý potrebuje vyriešiť import alebo export tovaru z/do zahraničia, potom máte pred sebou neľahkú úlohu. Vybrať si spoľahlivú logistickú spoločnosť, zorientovať sa v ponuke prepravných služieb, zistiť, čo naozaj potrebujete... Vieme, ako náročný môže byť tento proces, a preto sme si pre vás pripravili článok, v ktorom vás prevedieme [...]

Je paletová preprava tovaru naozaj tým najefektívnejším riešením pre váš biznis?

04.07.2022

Paletová preprava tovaru je jedným z najefektívnejších spôsobov prepravy. Prečo to tak je? Aké sú výhody paletovej prepravy? Prečítajte si v našom článku.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

focuslogistics

Sme partner, na ktorého sa viete spoľahnúť. Našou špecializáciou je expresná preprava z/do Turecka a Veľkej Británie. Ponúkame tiež služby FTL (celovozovej) a LTL (čiastočnej) prepravy v rámci EU. Samozrejmosťou je vybavenie všetkých potrebných colných formalít.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 13797x
Priemerná čítanosť článkov: 1533x

Autor blogu