Založ si blog

FTL preprava alebo LTL preprava? Aký je rozdiel?

ftl preprava

Vyberáte práve prepravné služby pre svoj podnik, no neviete sa zorientovať v tom, čo ktorá služba znamená a aké sú jej výhody aj nevýhody? Prinášame vám rýchly prehľad často využívaných prepravných služieb – FTL a LTL – so všetkými informáciami, ktoré potrebujete.

FTL preprava (full-truck-load)

FTL preprava je vhodná pre firmy, ktoré prevážajú objemný náklad a využijú kapacitu celého kamióna. Pri tomto druhu dopravy sa totiž preváža iba jeden náklad a vy platíte plnú sumu za celý kamión. Funguje to tak, že logistická firma priamo u vás tovar vyzdvihne a následne ho doručí tam, kam potrebujete, pričom nie je potrebná žiadna prekládka na termináli a pod. Vďaka tomu, že sa s tovarom počas prepravy nemanipuluje, výrazne sa znižuje riziko jeho poškodenia a tiež sa skracuje doba dodania. Kamión ide priamo na miesto určenia bez toho, aby zastavoval na rôznych zastávkach, ktoré by mohli cestu predĺžiť.

Výhody a nevýhody, ktoré prináša FTL preprava

+ k dispozícii celý kamión
+ žiadna prekládka na termináli
+ minimum manipulácie s nákladom
+ nízke riziko poškodenia
+ menšie riziko časových sklzov

– aby to bolo efektívne, potrebujete zaplniť celý ložný priestor kamiónu

LTL preprava (less-than-truckload)

Na rozdiel od FTL prepravy, LTL preprava je vhodná práve pre firmy, ktoré nepotrebujú mať k dispozícii celý kamión. Tento druh prepravy zväčša funguje na princípe zbernej služby – to znamená, že viacero menších zásielok od rôznych odosielateľov sa skonsoliduje do väčších skupín a tie sa následne prepravujú na pravidelných linkách. Ide o efektívne riešenie najmä z hľadiska financií, pretože za prepravné služby platíte iba alikvotnú čiastku, ale aj z hľadiska ekológie je to určite lepšie, než posielať na cesty poloprázdne kamióny. Nevýhoda spočíva najmä v rýchlosti prepravy – je potrebné sa prispôsobiť pravidelným linkám, a keďže kamión sa po ceste zastavuje na viacerých miestach, môže dôjsť pri vykládkach a nakládkach k časovým sklzom či poškodeniu tovaru.

Výhody a nevýhody, ktoré prináša LTL preprava

+ efektívne riešenie pre menšie firmy
+ nižšie náklady na prepravu
+ menšia uhlíková stopa

– vyššie riziko poškodenia
– dlhšia doba dodania (časové sklzy)

Máte záujem o FTL prepravu alebo LTL prepravu, prípadne iné prepravné služby? Neváhajte nás kontaktovať.

Medzinárodná preprava – rýchly sprievodca pre začínajúce biznisy (II. časť)

18.07.2022

Už viete, aký spôsob prepravy bude pre váš biznis najvhodnejší? Ak si nie ste istí, prečítajte si prvú časť nášho článku, v ktorej sme sa pozreli na najčastejšie spôsoby prepravy, ktoré medzinárodní prepravcovia ponúkajú. Dnes sa pozrieme bližšie na ďalšie „doplnkové“ služby, o ktorých by ste mali vedieť a ktoré by ste mali pri výbere prepravnej spoločnosti [...]

Medzinárodná preprava – rýchly sprievodca pre začínajúce biznisy (I. časť)

11.07.2022

Ak ste začínajúci biznis, ktorý potrebuje vyriešiť import alebo export tovaru z/do zahraničia, potom máte pred sebou neľahkú úlohu. Vybrať si spoľahlivú logistickú spoločnosť, zorientovať sa v ponuke prepravných služieb, zistiť, čo naozaj potrebujete... Vieme, ako náročný môže byť tento proces, a preto sme si pre vás pripravili článok, v ktorom vás prevedieme [...]

Je paletová preprava tovaru naozaj tým najefektívnejším riešením pre váš biznis?

04.07.2022

Paletová preprava tovaru je jedným z najefektívnejších spôsobov prepravy. Prečo to tak je? Aké sú výhody paletovej prepravy? Prečítajte si v našom článku.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

focuslogistics

Sme partner, na ktorého sa viete spoľahnúť. Našou špecializáciou je expresná preprava z/do Turecka a Veľkej Británie. Ponúkame tiež služby FTL (celovozovej) a LTL (čiastočnej) prepravy v rámci EU. Samozrejmosťou je vybavenie všetkých potrebných colných formalít.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 14169x
Priemerná čítanosť článkov: 1574x

Autor blogu